A repceméz az egyik leggazdagabb beltartalmú mézfajta, amely megőrzi értékes alkotóelemeit, mivel szűrés után közvetlenül csomagolják. Legfontosabb jellemzője az alacsony savtartalma, amelynek köszönhetően az érzékeny gyomrúak is bátran fogyaszthatják.
Gyűjtési helye: A repce mézünk Dél-alföldi méhészetként Csongrád- Csanád Vármegyében, azon belül is Hódmezővásárhely mezőgazdaági területén kerül begyűjtésre. Tavasszal az első virágzó növényről, az akác virágzását megelőzően áprilisban és május legelején gyűjtik be a méhek.
Méz megjelenése: Halványsárga színű, enyhe zamatú, édes illatú méz. A méz kristályosodása természetes jelenség, annak minőségét nem befolyásolja, nem minőségi hiba! A méz folyékonysága, napos, meleg helyen, radiátoron vagy meleg vízbe állítva rövid idő alatt visszaállítható. Vigyázzunk, hogy ne karamellizáljuk meg!
Összetétele: Repcemézre jellemző, hogy a mézben előforduló 11 cukorféle közül csak 3-at tartalmaz, a fruktóz (gyümölcscukor) és glükóz (szőlőcukor) mellett csak maltózt. Nincs benne például szacharóz, melyre a cukorbetegek érzékenyek.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.